Sultan Tatlısı


Aslında amacım anneler gününe değişik bir pasta süslemesi yapmak üzere sade bir pandispanya hazırlamaktı. Kek fırında pişerken mutfakta oturmuş eski yemek dergilerini, kitapları karıştırıyordum. Benzer bir kekle hazırlanan bir tatlı gördüm. Yalnız o tarifte kek pistikten sonra ikiye bölünüp arasına krema üzerine de şerbet geliyordu. Sonra bu tarif beni eskilere götürdü. Çok sevdiğim bir ablamın kafesinde her zaman yaptığı şerbetli bir kekti bu. O da bu keki tesadüfen bulmuş. Bir bayram öncesi annenin gözüne girebilmek için gelin görümce bu bayram tatlı bizden olsun demişler. Görümce kendi eliyle baklava açmış, benim ablam da eve gidip düşünmüş, şimdi nasıl bir tatlı yapsam diye. O da bir yemek kitabından baklava tarifini bulmuş. Hamur malzemesini kek gibi pişirmiş ve üzerine şerbet gezdirince bu nefis tatlı ortaya çıkmış. Ertesi gün kayınvelidesine gidince tatlısı pek bir makbule geçmiş ve oldukça övgü almış.


Ben de hemen fikir değiştirip şerbet ocağa koydum. Kek pişmeden biraz ılıdı. Aslında çok basit olmasına rağmen çok pratik. Hatta şerbetli olmasına rağmen çok hafif ve nefis bir tatlı. Üstelik  dostlarla paylaşınca da çok makbule geçer. Şerbetli tatlıları biz severiz.

4 yumurta
200 g şeker (1 su bardağı)
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı su
200 g un
1 paket vanilyalı puding, toz halinde

şerbeti için
400 g şeker (2 su bardağı)
1/4 limon
3 su bardagi su

2-3 yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi

Önce küçük bir tencerede şekere 600 ml (3 su bardağı) su ilave edip kaynamaya getirin. Limonun suyunu ekleyip kabuğunu da içerisine atın, 6-7 dakika kısık ateşte pişirip ocağı kapayın, kendi halinde ılımaya bırakın.
Fırını 170 °C`de ısıtın. 24 cm.lik yuvarlak çerçeveli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin. Yumurtaları şekerle iyice çırpın. Su ekleyip biraz daha çırpın. Una kabartma tozu ve vanilyalı pudingi ilave edip karıştırın, yumurta-şeker karışımına ilave edin, spatula yardımıyla çırpmadan yavaşça altüst edip kalıba dokun. Önceden ısıtılmış fırında 45 dakika kızarıncaya kadar pişirin. Fırını kapayıp keki 5 dakika içerisinde dinlendirin. Fırından çıkarıp 5-6 dakika biraz ılıtın. Şerbeti üzerine yavaşça gezdirip tümüyle içerisine çekmesi ve soğuması için bekletin. Üzerini hindistan cevizi rendesi serpip servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız yemeklerimin tuzu biberi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...